مشاوره حقوقی کلاهبرداری رایانه ای

مشاوره حقوقی کلاهبرداری رایانه ای

مشاوره حقوقی کلاهبرداری رایانه ای چیست ؟

با پیشرفت علم و تکنولوژی، کلاهبرداری رایانه ای ضرورت استفاده از داده های رایانه ای ، زمینه ی ارتکاب جرم برای افراد سودجو هم بیشتر شده و روز به روز بر دامنه ی این جرم ها افزوده می شود. در این میان افراد مال باخته، شاید تا مدت ها از این سرقت رایانه ای که از آن ها شده، بی اطلاع باشند و زمانی از این امر مطلع شوند که بسیاری از داده ها و اطلاعات اشان توسط هکر ها و سارقین دزدیده شده است.

کلاهبرداری رایانه ای چیست؟

کلاهبرداری رایانه ای ، کلاهبرداری آنلاین و یا اینترنتی عبارت است از سرقت اطلاعات، رمز عبور عابر بانک و در کل تحصیل مال شخص توسط رایانه و اینترنت. در این مورد ، طبق قوانین کلاهبرداری رایانه ای با فرد خاطی برخورد خواهد شد.

انواع کلاهبرداری رایانه ای

کلاهبرداری سنتی: در این نوع کلاهبرداری ، شخص سارق با استفاده از داده ها و اطلاعاتی که به دست می آورد ، به دزدیدن اموال اشخاص مبادرت می ورزد. مانند گرفتن رمز عبور عابر بانک شخص مورد نظر و خالی کردن حساب او. به عنوان مثال، سارق، با هدف کمک به افراد سالمند و یا کودکان، در کنار یکی از عابر بانک ها می ایستد و پس از توجیه کردن فرد سالمندو یا کودک مورد نظر، برای گرفتن پول از عابر بانک ، از او می خواهد تا رمز عبورش را برای وی بازگو کند. در این میان سارق می تواند کل موجودی حساب فرد مورد نظر را خالی کند. در این مورد شخص زیان دیده باید مراتب را به پلیس فتا گزارش دهد تا پرونده ی وی در جریان قرار گیرد.

کلاهبرداری رایانه ای

وارد کردن اطلاعات و داده های صحیح یا غلط:
وقتی که با وارد کردن اطلاعات و داده های غلط و یا صحیح ، هکر بتواند مال و یا امتیازی برای خود به دست آورد ، مشاوره حقوقی این عمل یک جرم محسوب می شود. مانند وقتی که سایت یک بانک و یا موسسه مالی هک می شود و پس از آن تمام واریزی های آن بانک و یا موسسه مالی به حساب هکر ریخته می شود.

تغییر غیر مجاز داده ها و اطلاعات

در این مورد هم ، سارق اطلاعات با دستکاری وتغییر در داده ها ، همه چیز را به نفع خود تمام می کند و صاحب مال و امتیاز می گردد. مانند تغییر نام موسسه و یا بانک و یاحتی دستکاری در حساب مشتریان و واریز موجودی حساب ها در حساب شخصی خود.

از بین بردن و پاک کردن اطلاعات

در صورتی که از بین بردن اطلاعات و داده های یک سامانه مخابراتی و یا پایگاه داده ی یک سایت و … در جهت تخریب آن سامانه اعمال گردد ، شامل کلاهبرداری اینترنتی خواهد بود.

ایجاد وقفه در اطلاعات و داده ها در سامانه های مخابراتی و اینترنتی

بسیار از اوقات دیده شده که هکر اطلاعات، برای اینکه از دید پلیس دور بماند از این روش استفاده می کند. یعنی به صورت وقفه ایی، اطلاعات وداده های موجود در یک سامانه را تخریب ، تغییر و یا کپی می کند. در این گونه موارد پیگیری و دستگیری این فرد به مراتب سخت تر می شود. چرا که گاهی اوقات این عمل را تکرار می کند و مطمئنا این کار را از روی یک سرور انجام نمی دهد. بلکه از مکان ها و رایانه های متعدد برای رسیدن به هدف خود استفاده می کند(مثل کافی نت ها)

ایجاد اختلال در اطلاعات و داده های سامانه

در این مورد هم هکر، با مداخله در کارکرد اطلاعات و دادها ، موجب خسارت و آسیب به سامانه می گردد که این خسارت قطعا برای او ، موجب تحصیل مال، منفعت و امتیاز خواهد بود.

راههای کلاهبرداری رایانه ای

۱- از طریق نامه های الکترونیکی نظیر ایمیل ،جیمیل و …
۲- از طریق گفتگوی آنلاین و چت
۳- از طریق اعلام برنده شدن در یک قرعه کشی
۴- از طریق آگهی و مزایده ی های تبلیغاتی
۵- از طریق وب سایت های پرداخت آنلاین
۶- از طریق شبکه های اجتماعی نظیر فیس بوک ، توییتر و ….

قانون مصادیق جرایم رایانه ای در زمینه ی کلاهبرداری رایانه ای چه می گوید؟

طبق قانون جرایم رایانه ای، هرکس به طور غیرمجاز داده های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جرای نقدی از یک میلیون (۱٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

راه حل قانون مصادیق جرایم رایانه ای در زمینه ی کلاهبرداری

بر طبق این قانون ، هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مـال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال تا یکصد میلیون (۱۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

توصیه ی پایانی برای جلوگیری از کلاهبرداری رایانه ای

هکر ها ، کلاهبرداران و سارقین اینترنتی معمولا از هوش و ذکاوت بسیاری برخوردار هستند و از این هوش واستعداد در راه کلاهبردرای الکترونیکی استفاده می کنند.آن ها تمام تلاش اشان را به کار می گیرند تا هیچ ردی از خود به جای نگذارند . بنابراین پیگیری شکایات و کشف جرائم این افراد ، بسیار مشکل است. پس سعی کنید همواره مراتب امنیتی وسیسیتم های دفاعی را برای رایانه ، سایت و یا سامانه ایی که با آن کار می کنید در نظر داشته باشید تا هکرها و سارقین الکترونیکی نتوانند به سیستم شما نفوذ نمایند.